Program


Jób lázadása (felújított változat bemutatója)

Jób lázadása (felújított változat bemutatója)

magyar filmdráma, 100 perc, 1983

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. december 12. csütörtök, 17:30

Forgatókönyv: Gyöngyössy Imre, Kabay Barna, Petényi Katalin
Operatőr: Szabó Gábor
Zeneszerző: Jeney Zoltán
Szerkesztő: Dr. Hans Kutnewsky
Vágó: Petényi Katalin, Miklós Mária

Szereplők: Zenthe Ferenc, Temessy Hédi, Rudolf Péter, Léticia Cano, Verebes István, Gálffi László, Fehér Gábor, Görbe Nóra, Oszter Sándor

 

A Magyar Nemzeti Filmalap-Filmarchívum bemutatja Gyöngyössy Imre és Kabay Barna Oscar-díjra jelölt alkotásának teljeskörűen felújított változatát, első alkalommal mozivásznon. A vetítésre az Uránia Nemzeti Filmszínházban kerül sor az alkotók - Kabay Barna rendező, Petényi Katalin forgatókönyvíró és Szabó Gábor operatőr - részvételével.

A vetítés előtt Kelemen Barnabás (hegedű) és Kokas Dóra (cselló) adnak rövid koncertet.

A filmet követően Várszegi Asztrik emeritus pannonhalmi főapát, Darvas István főrabbi, Kabay Barna filmrendező, Petényi Katalin forgatókönyvíró és Szabó Gábor operatőr beszélget.
Moderátor: Molnár Antal, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Történettudományi Intézetének igazgatója

Az est kísérőprogramjaként plakátkiállítás látható az Urániában Gyöngyössy Imre filmjeiből és werkfotók a Jób lázadása című film forgatásáról.

A filmről

Az 1984-ben Oscar-díjra jelölt film gyermekszemmel ábrázolja holokausztot. Jób, a hét gyermekét eltemető zsidó parasztgazda 1943-ban egy keresztény kisfiút fogad örökbe, hogy legyen örököse vagyonának, folytatója kultúrájának. A bibliai vonatkozású történet Zenthe Ferenc, Temessy Hédi, Fehér Gábor és Rudolf Péter emlékezetes alakításával emberközelbe hozza és humorral szövi át az együtt töltött egy évet, amely során Lackó megismeri a zsidó hagyományokat, a paraszti élet szépségét és titkait. A néző az ő rácsodálkozó, gyermeki tekintetén át szembesül a holokauszt felfoghatatlan és ábrázolhatatlan borzalmával is, amikor a nevelőszülőket elhurcolják.

A film 4K felbontású, teljeskörű restaurálása a Filmalap hosszútávú filmfelújítási programjának keretében valósult meg 2019-ben. A film restaurálásán a Filmalap igazgatóságaiként működő Filmarchívum és Filmlabor mintegy harminc szakembere dolgozott. A film szín- és fényvilágát az operatőr, Szabó Gábor bevonásával rekonstruálták, a hangsávok az eredeti mágnesszalag digitalizálását követően Petényi Katalin és Kabay Barna közreműködésével kerültek felújításra a hangrestaurátorok keze alatt.

Ajánlatunk


Vincze Balázs művészeti vezető, rendező-koreográfus jól ismeri a polgári színházi hagyományokat kedvelő táncrajongók ízlését, kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt irodalmi klasszikusokat. Nagyszerű arányérzékkel teszi követhetővé a cselekményt a tánc nyelvén. Klasszikus alapokra épülő kortárs koreográfiája különleges és látványos, szakmailag magas színvonalú, mégis befogadható és közönségbarát.

Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. És ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te – és ketten együtt.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!