Program


Dr. Aknai Tamás: Az Újvilág és az Új Világ. Az USA és a vizuális kultúra.

Dr. Aknai Tamás: Az Újvilág és az Új Világ. Az USA és a vizuális kultúra.

Dr. Aknai Tamás: Az Újvilág és az Új Világ. Az USA és a vizuális kultúra.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. március 16. hétfő, 17:30

Az amerikai kultúra mindenesetre ritkán táplálta úgy festőit és szobrászait, ahogyan tette azt regényíróival és költőivel. Voltak ugyan festők ebben az országban, közülük néhány nem keveset tett le az asztalra, végső soron azonban csak az Európából importált eszmék felfokozásával vagy sajátos kitekerésével tudtak valami újat alkotni. Soha nem voltak képesek igazán magukévá tenni vagy megteremteni egy új látomást, amire a világnak azután oda kellett volna figyelnie, és amiből a jövő képzőművészei lényegileg meríteni tudtak volna. Nem csináltak mást, mint kiegészítették és finomították a francia impresszionizmus különbözı szakaszait. Úgy tűnik, hogy minden, ami művészi értelemben kiváló, továbbra is az 1905 és 1930 közötti eleven közelmúltból jön, amelynek az első világháború sem, csak Hitler tudott visszavonhatatlanul véget vetni. A magára valamit adó amerikai művész a két háború között még mindig függött mindattól, amit a Párizsi iskola, Klee, Kandinszkij és Mondrian 1935 előtt felhalmozott. Az absztrakt expresszionizmus volt az első irányzat, mely – a nevében is rejlő nonfigurativitás és az erőteljes érzelmi töltés kettősségén kívül – erőteljesen támaszkodott a szürrealizmusra, persze nem elsősorban a figuratív, hanem a nonfiguratív szürrealizmus szabad tudatalatti módszereire és esetleg technikáira is." Kandinszkij "improvizációinak" szellemére, munkásságára vonatkoztatva az amerikai Alfred Barr használta 1929-ben először az "absztrakt expresszionizmus" kifejezést. A fogalom 1951-től vált általánossá, amikor is a New York-i Museum of Modern Art-ban az észak-amerikai absztrakt művészet nagy kiállítását rendezték. Az amerikai absztrakt expresszionizmus elválaszthatatlan a kor egész vizuális kultúráját egységbe foglaló kapcsolatok hálózatától. Ennek a nemzetközi festészeti irányzatnak a lényege a művész lelki- és hangulati állapotának, tudat alatti képzeteinek közvetlen, drámai kifejezése és a festés folyamatának meditatív átélése. Mindezt a hagyományos kompozíció feloldásával és az ábrázolás száműzésével kívánták elérni. Ebben a művészeti stílusban tevékenykedő művészek szerint a festményeket gyorsan kell készíteni, hasonlóan a kínai kalligráfiákhoz. Nem szabad semmit fontolgatni, az alkotás akkor jó, ha spontán és "kitörésszerű". A művészek az egyediségre törekednek ebben az elgépiesedett, szabványosított világban.

Előadó: Dr. Aknai Tamás, művészettörténész

Ajánlatunk


A belépőjegy tartalma a múzeum kiállításának megtekintését (végvári életpanoptikum, huszárbaba gyűjtemény, régi eszközök gyűjteménye, porcelánbaba gyűjtemény, csárda múzeum, lovas eszközök gyűjteménye...) állatudvar, nyuszisimogató, magában foglalja a mosdó használatát, játszótérét és a program leírásában szereplő összes szolgáltatást.

Schiller szenvedélyektől szétrobbanó darabjában örök ellentétpárok csapnak össze: a kötelesség és a szabadság, a hatalomvágy és az erkölcsi tisztaság, a megfelelési kényszer és önmagunk vállalása, az önzés és a szerelem.

Macskabál van az elhagyott színház ódon színpadán. Minden évben egyszer megrendezik a bált, és erre összegyűlnek a környék - nagyon is emberi tulajdonságokkal felruházott - macskái. Eltáncolják és eldalolják életüket.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!