Program


Cimbalom és tárogató 2021 / VILÁGRASZÓLÓ

Cimbalom és tárogató 2021 / VILÁGRASZÓLÓ

A Világraszóló minifesztivál az elmúlt nyolc évben bemutatta az évezredes múltú cimbalom előzményeit, rokonait, a hangszert tökéletesítő és a modern tárogatót megalkotó Schunda Vencel József munkásságát, és azt is, hogy a cigányzene, a klasszikus műfajok és a folk mellett az elmúlt évtizedekben milyen új utak nyíltak meg ezen instrumentumok előtt a jazzben, etnojazzben, világzenében, kortárs kompozíciókban - a pódiumbeszélgetés szintén…  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. november 28. vasárnap, 19:00

Cimbalom és tárogató 2021 / VILÁGRASZÓLÓ

A Világraszóló sorozat 2013 óta évről évre mélyíti ismereteinket a cimbalomról és a tárogatóról, erről a két hungarikum hangszerről pódiumbeszélgetésekkel, kiállításokkal, vetítésekkel. A minifesztivál keretében tartott koncerteken az is nyilvánvaló, hogy nemcsak sokrétű múltja, de szép jövője is van a hangszereknek, amelyeknek a széria kilencedik évadában széleskörű jelenük és legújabb lehetőségeik tárulnak fel: szerteágazó használatuk nép- és világzenében, etnojazzben, improvizációs helyzetekben.

A Világraszóló minifesztivál az elmúlt nyolc évben bemutatta az évezredes múltú cimbalom előzményeit, rokonait, a hangszert tökéletesítő és a modern tárogatót megalkotó Schunda Vencel József munkásságát, és azt is, hogy a cigányzene, a klasszikus műfajok és a folk mellett az elmúlt évtizedekben milyen új utak nyíltak meg ezen instrumentumok előtt a jazzben, etnojazzben, világzenében, kortárs kompozíciókban - a pódiumbeszélgetés szintén ez utóbbit járja körül. Az alkotóerejük teljében lévő cimbalmosok ugyancsak azt tanúsítják, hogy a hangszer legújabb irányai szerteágazók, és messzire vezethetnek, főleg az improvizációs jazzben. Mindezt az esti koncert is alátámasztja, amelyen mintegy összegzésként a sokszínű jelen szól majd. Ion Curtean moldáv származású, Magyarországon élő virtuóz cimbalomművész klasszikus zenei darabok mellett román népzenét is előad, a délszláv zene és az etnojazz megjelenik Borbély Mihály tárogatójátékában, az improvizáció pedig fontos részét képezi a koncertsorozat állandó házigazdája, Balogh Kálmán, valamint a sokoldalú fiatal cimbalomművész, Szabó Dániel játékának is. A koncerten Berecz András előadásában görög és kis-ázsiai gyűjtések alapján összeállított műsort is hallhatunk majd.

Közreműködők:
Borbély Mihály: tárogató
Balogh Kálmán, Ion Curtean, Szabó Dániel: cimbalom
György Mihály: gitár, buzuki
Mihó Attila: hegedű
Papp Endre: brácsa
Bognár András: nagybőgő
Dés András: ütőhangszerek
Berecz András: ének

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


A musicalben árva gyerekek egy csapata kószál a háborús front kellős közepén. Egy békés hajlékra vágynak, ahová behúzódhatnak éjszakára. És természetesen egy jó falatra. Ha nem kapnak ételt, akkor elcsenik maguk. De ugyan ki tudna haragudni rájuk? Csak túl akarják élni a háborút. Ma, amikor milliók kényszerültek elhagyni otthonukat, ez is döbbenetesen ismerős üzenet.

A Monte Cristo grófja egy igazi, nagy ívű, romantikus musical Dumas regénye alapján. Szerelem, intrika, bosszú, szenvedély Szomor György dalaival, Pozsgai Zsolt átdolgozásában. Emberi drámák, sorsok, a jó és a rossz megítélése, ami olykor nem is olyan egyszerű.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!