Program


2x2 néha öt (1954) – 120 éves a magyar film/ MÜPAMOZI

2x2 néha öt (1954) – 120 éves a magyar film/ MÜPAMOZI

Egy butuska filmoperett Fényes Szabolcs és Szenes Iván fülbe mászó dalaival. Mi ebben az érdekes? Azt már eddig is tudtuk, hogy a különféle zsarnokságok szeretik a zenés tömegszórakoztatást. A Rákosi-korszak pedig igazán bővelkedett ilyen művekben: Mágnás Miska, Dalolva szép az élet, Állami Áruház, 2x2 néha öt.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. január 31. hétfő, 19:00

 De ha közelebbről is megvizsgáljuk őket, kiderül, hogy sokkal többet árulnak el korukról, mint gondolnánk. Míg az Állami Áruház a napi propaganda béklyójában kénytelen táncolni, a szinte pontosan két évvel később bemutatott 2x2 néha öt pilótái már valamivel szabadabb szeleken szárnyalnak.

Mai szemmel nézve természetesen kicsit sok az egyenruha, a vörös lobogó, a masírozás, a parádé. De a falakról eltűntek Sztálin és Rákosi elvtársak képei. Nem ütközünk állandóan jelszavakba, és mintha a KRESZ is megváltozott volna: nem kell elsőbbséget adni a nagy fekete autóknak. Sztálin elvtárs 1953-ban örökre eltávozott, és Rákosi elvtárs pozíciója is megrendült. S bár a film nem gyors reagálású egység az osztályharc frontján, a filmcsinálók pontosan érzékelik a körülöttük lévő világ változásait. Különösen a szórakoztatófilmesek, hiszen a korszak sikerfilmjei 6-8 millió nézőt vonzottak a mozikba. Az áldott publikum pedig már akkor sem volt teljesen hülye. Tudjuk persze, hogy a zene sok mindent elvisz a hátán, a korabeli közönség azonban elég jól érzékelte, hogy Péter Gábor eltávolítása után végre levegőt lehetett venni. Tévedés ne essék, ez nem a szabadság birodalma, de enyhül a csengőfrász érzése egy olyan időszak után, amikor egymillió magyar állampolgár ellen folytattak vizsgálatot - nem minden következmény nélkül. A film rendezőjét, Révész Györgyöt nem írták be a magyar filmművészet aranykönyvébe, noha éppen az ő életműve mutatja, hogyan kellett lavíroznia egy filmesnek a hatalomipar mindig máshol felbukkanó zátonyai között. És több filmjében is sikerült éreztetnie, hogy e zaklatott hajóút során mi is történik az utasok gyomrával.

A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

házigazda: Barkóczi Janka
rendező: Révész György

Ajánlatunk


Ezt a darabot irodalmunk tényleges szereplői és azok sorsa ihlették. A részleteket azonban sokhelyütt a szerzők és a műfaj igényei alakították.

Ivan Menchell pergő, mély emberismeretről árulkodó vérbő komédiája sok-sok kacagás mellett megható, megrendítő pillanatokat kínál mindenkinek, aki valaha szeretett és szerették.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!