Program


Papp Laci és az éjszakai látogatók

Papp Laci és az éjszakai látogatók

Szilágyi Andor
Papp Laci és az éjszakai látogatók
Játék két részben
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. május 28. hétfő, 17:00


RENDEZŐ     Szilágyi Andor
Laci (38)     Mészáros András
Zaóka asszony (39) a felesége     Fehér Anna
Fater (60) édesapja     Botár Endre
Adler Zsigmond (60) ‒ edzője     Quintus Konrád
Puskás Öcsi (37)      Vaszkó Bence
Maruzsi elvtárs (56)         Fila Balázs
Biszekker elvtárs (43)      Blazsovszky Ákos
Gábor atya (50) – gyóntató papja        Ömböli Pál
Gallyas (45) – újságíró     Chajnóczki Balázs
Operatőr       Dobrányi Máté
Joey Giardello (34) – világbajnok ökölvívó     Zöld Csaba
Max Stadtlander (60) – nyugati menedzsere      Gazdag Tibor



ELKÉPZELT TALÁLKOZÁSOK
közönségtalálkozó és szakmai vita eddig be nem mutatott magyar drámák kapcsán

2018. május 27-28.

Szcenírozott felolvasószínházi sorozat – drámabörze. A felolvasószínház kiválóan alkalmas arra, hogy a tényleges bemutatók számánál tetemesebb mennyiségben lehessen megismerni a létező kortárs drámákat, és lehetőséget kínál arra, hogy rendkívül gyorsan bevezessen egy szöveget a szakmai közbeszédbe. Ezért a felolvasószínház a szakmai közönség előtt mint drámabörze is jelentőséget nyerhet. A felolvasásokat szakmai beszélgetés követi az alkotókkal és a nézőkkel.

Színházunkban ezen a Pünkösd utáni hétvégén három darab kerül fél-szcenírozott keretek között felolvasásra:

Szilágyi Andor: Papp Laci és az éjszakai látogatók

Csáky Pál: Egy nap az örökkévalóságból (Nagy Imre – Kádár János)

Szále László: Fekete zongora (Tisza István – Ady Endre)

Mindhárom mű egy-egy sorsfordító történelmi pillanatban játszódik, még akkor is, ha Papp Laci tragédiája (nem engedik címvédő meccset vívni az amerikai-olasz Giardelloval) merőben magántermészetű, és kihatásában nem is csak egy pillanat…

Papp Laci és az éjszakai látogatók

avagy Mozart az Istenhegyi út felett

– játék, két részben –

Játszási idő: 100’

Papp Lászlót, háromszoros olimpiai bajnokot, a többszörös amatőr és profi Európa-bajnok ökölvívót, az ország szeretett „Laci”-ját 1964-ben adminisztratív eszközökkel akadályozza meg a Kádár-kormány, hogy mint a cím abszolút esélyese Amerikában megmérkőzhessen a bokszvilág koronájáért.

A „Papp Laci és az éjszakai látogatók” című színdarab megkísérel Papp Laci szívébe látni és a lehető legpontosabban ábrázolni azoknak a magányos éjszakai óráknak a szenvedéseit, amely során az ízig-vérig sportember megpróbálja megtalálni eltiltása okait. Az idegösszeomlás és a teljes széthullás határán tépelődő rettenthetetlen gladiátor képzeletében „egymásnak adják a kilincset” azok a régi barátok, sporttársak, edző-társak, riválisok, azok a meghatározó személyek, akik valamilyen szinten egyengették, segítették, vagy éppen gátolni, sőt ellehetetleníteni próbálták fényes pályafutását. A közönség előtt sorra megelevenednek Laci életének legfontosabb jelenetei. Felbukkan az édesapa, Papp Imre, a gyóntatópap Gábor atya, Ádler Zsiga, Puskás Ferenc, a beteljesületlen világbajnoki döntő másik szereplője Joey Giardello, de megjelenik a bokszolót megfigyelő barát, Hoffmann, vagy Marosán György, Biszku Béla és Kádár János alakja is.

A jelenetek komor drámaiságuk ellenére, egyetlen pillanatra sem nélkülözhetik a fényt, a humort. Ennek garanciája a címszereplő karakteréből áradó életszerető, derűs optimizmus. Hisz Magyarországon mindenki tudja, hogy Papp Laci mindig képes volt ránk kacsintani a ring sarokból – még felrepedt szemhéjjal is.

Az előadást azoknak szánjuk, akiknek szerencséjük volt és nem tapasztalhatták meg a hatvanas évek atmoszféráját. És persze azoknak, akik pechükre megtapasztalhatták, de szerencséjükre – sikerült túlélniük.

Hogyan zajlik az esemény:

A három stáb május 26-től kezd próbálni, hogy némi előérzékenyítettséggel imitálhasson olvasópróbát a vasárnapra regisztrált érdeklődőknek, akik a színház törzsközönségéből verbuválódtak. Számukra különleges élményt jelenthet meglesni, hogyan találkoznak a színészek azzal a szöveggel, mellyel – valóságos előadás esetén – heteken át együtt fognak élni, át-meg áteresztve magukon; hallgatni a rendezőket, mit tartanak lényegesnek, a színpadra állításkor hangsúlyozandónak a darabban, és milyen formai és technikai eszközökkel kívánják elérni azt. Az asztali elemző próba után ki-ki a választott rendezővel együtt, a kulisszajárások mintájára felkeresheti a hangtárt, válogathat a bútorok, jelmezek és kellékek között. Este már sor is kerül az első előadásra az Irodalmi Kávéházban (Egy nap az örökkévalóságból). Utána közönségtalálkozó és vita.

Másnap (28-án) immáron a szakmai közönséggel bővülve sor kerül további két felolvasásra a nagyszínpadon megépített ringben (Papp Laci) és a Gaál Erzsébet Stúdióban (Fekete Zongora). A program zárásaképp felkért moderátor vezetésével az egybegyűlt dramaturgok, kritikusok, szerzők, színháziak megvitatják, milyen színházi forma lenne a legadekvátabb a művek színpadra állítása során, méltán vagy méltatlanul lapultak eddig asztalfiókban, milyen erényeik-gyengéik vannak, s ezek hogyan orvosolhatók.

A meghívottak köre:

A Színházi Dramaturgok Céhe
Kritikus Céh
Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai, különös tekintettel a dramaturg szakos hallgatókra (Upor és Radnai osztály)
A 3., 4., 13., 14. kerület iskoláinak magyartanárai
Az Ádámok és Évák programsorozatában résztvevő iskolák, tanáraik, diákjaik
A beavató színházas előadások közönsége
A Szerencsejáték ZRT. képviselői
Papp Laci örökösei, rajongói, egykor volt baráti köre

A részvétel regisztrációhoz kötött!

Ajánlatunk


40 évvel első szegedi előadása után visszatér az István, a király!

Ahogy egy kritikusa írta: „Akinek nehéz a szíve, vagy csak melegségre vágyik, nézze meg ezt a darabot. Aki a nagy generáció tagja és képtelen megérteni az unokáját, vagy az ipszilon generációé, és kiborítják a nagyszülei, nézze meg ezt a darabot. Aki egyszerűen szereti a színházat, nézze meg ezt a darabot.”

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!